Kick off Participatient

Start van de app voor patiënten in het ziekenhuis

De app Participatient is sinds 9 januari beschikbaar voor alle patiënten op de LUMC verpleegafdelingen TRAX, VCH 2, VPL 1, VIG2 en KOHG. Met de app kunnen patiënten praktische informatie over hun opname en behandeling raadplegen. Ook kunnen ze via de app checklists doorlopen voor een prettigere en veiligere opname.

Kick off LUMC afdeling VCH2

Het team achter Participatient wil met de app het onterechte gebruik van katheters in ziekenhuizen terugbrengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar 60% van de geplaatste katheters terecht is. Via de app krijgen patiënten in het LUMC persoonlijk advies over waarom ze een katheter hebben en of dit juist is.

Momenteel zijn katheter gerelateerde urineweginfecties een grote oorzaak van ziekenhuisinfecties. Urinekathetergebruik kan urineweginfecties (UWI) veroorzaken, omdat bacteriën via de katheter in de blaas terecht kunnen komen en zelfs voor sepsis (bloedvergiftiging) kunnen zorgen. Dit kan leiden tot meer ziektelast, extra antibioticagebruik en langer ziekenhuisverblijf.

Kick off LUMC afdeling KOHG

Dialoog aangaan
Volgens arts-onderzoeker Robbert Bentvelsen is het meedenken van patiënten tot nu toe nog ondergewaardeerd in de infectiepreventie. De verwachting is dat verpleegkundigen en artsen door de app te gebruiken sneller in gesprek zullen gaan met de patiënt. “Met de app betrekken we patiënten bij het besluit of een urinekatheter nodig is of niet”, vertelt Bentvelsen. “Door het verschaffen van duidelijke informatie kunnen zij ook de juiste vragen stellen aan verpleging en zaalarts. Hierdoor kan veel sneller aangekaart worden als een katheter onterecht geplaatst is.”      

Kick off Participatient Team: dr Karin Ellen Veldkamp, Robbert Bentvelsen, Rianne Beckerman en Amber Götz

Participatient is ook gelanceerd in het Amsterdam UMC, en binnenkort ook in het HMC en het Spaarne Gasthuis.

Wilt u de app gebruiken? Participatient is beschikbaar in de appstore van iPhone en Android voor patiënten op deelnemende verpleegafdelingen. Meer informatie vindt u op participatient.nl/app.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.